- Homepage
- Bedrijfsuitje organiseren? Wij geven je 6 tips!
6 september 2024 - door Hugo Haarman
Bedrijfsuitje organiseren? Wij geven je 6 tips!
Ben je klaar om het perfecte bedrijfsuitje te organiseren? Ontdek onze 6 tips, laat je inspireren en maak van jullie bedrijfsuitje een onvergetelijk succes. Een bedrijfsuitje is de ideale manier om successen te vieren, de samenwerking te verbeteren en collega’s beter te leren kennen. Het kan in allerlei vormen worden uitgevoerd en aansluiten op diverse doelen.
De vraag is: hoe zorg je dat het bedrijfsuitje een succes wordt? Of je nu kiest voor een kleinschalige activiteit of een bedrijfsuitje met een grote groep organiseert: een succesvol bedrijfsuitje begint met een goede voorbereiding. Met deze 6 tips organiseer jij een onvergetelijk bedrijfsuitje.
Tip 1: Stel een doel voor het bedrijfsuitje
Het is belangrijk om een doel te stellen voor het uitje. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen. Bedenk voor wie het uitje wordt georganiseerd en wat je ermee wilt bereiken. Is het uitje om de medewerkers te bedanken, de teambuilding te bevorderen of is het tijd voor een leuke en gezellige middag? Door een helder doel te hebben, kun je ervoor zorgen dat het uitje aansluit bij de behoeften van het bedrijf en het team. Daarnaast helpt een duidelijk doel ook bij het kiezen van de activiteit die jullie gaan doen. Een teambuildingactiviteit gericht op samenwerken zoals een sportdag heeft een ander doel dan een workshop cocktails maken (én proeven). Door het stellen van doelen, kan je makkelijker en gerichter een plan maken voor het geplande evenement.
Tip 2: Zorg voor een planning en een doordacht budget
Het is belangrijk om een uitgedacht plan te hebben als je een bedrijfsuitje gaat organiseren. Een goede voorbereiding is van essentieel belang om de dag goed te laten verlopen. Stel een planning op en begin op tijd met het regelen van de details. Een draaiboek kan een handig tool zijn om alles helder op papier te krijgen. Denk hierbij aan het reserveren van een locatie, de communicatie, en het regelen van vervoer indien nodig. .
Een onderdeel van je plan is het opstellen van het budget. Dit is een belangrijk aspect. Houd dit in gedachten bij het organiseren van alle zaken. Het is van belang om te kijken hoeveel je wilt spenderen aan de activiteit, locatie, vervoer en catering. Tevens is het verstandig om budget vrij te houden voor onverwachte kosten. Binnen het budget is het ook leuk om na te denken over attributen, aankleding, eventueel een fotograaf of bijvoorbeeld entertainment tijdens het diner.
Tip 3: Zorg voor een passende activiteit die aansluit op het doel
Misschien wel het belangrijkste van de dag! Wat ga je doen?
Of je nu kiest voor een sportieve activiteit, een creatieve workshop of een spetterend feest: de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn verschillende aspecten die een rol spelen bij het maken van de juiste keuze voor een activiteit. Dit zijn: de doelstelling, groepsgrootte, leeftijd en interesses van de groep, de weersomstandigheden en het budget & WKR. We lichten deze wat meer in detail toe:
Doelstelling: De kunst is om iets te bedenken dat aansluit op het doel en waar iedereen mee kan doen. Vind je het leuk om mensen zelf te laten kiezen en inzicht te krijgen in de wensen? Ga dan eens met zijn allen brainstormen. Op deze manier krijg je inzicht in wat mensen willen en zet je (stiekem) een creatief proces in gang binnen het team. Vergeet ook niet dat er genoeg afwisseling moet zijn gedurende de dag. Zorg voor een goede balans tussen actief en ontspannen.
Groepsgrootte: Bij het plannen van een bedrijfsuitje is het belangrijk om de gelegenheid zorgvuldig te overwegen. Door de activiteit af te stemmen op de gelegenheid, zorg je ervoor dat het evenement zowel effectief als memorabel wordt.
Voor kleinere bedrijfsuitjes zijn intieme en persoonlijke activiteiten perfect. Denk aan creatieve workshop of een escaperoom.
De Workshop Schilderen als Picasso is een leuke activiteit voor een intiemer bedrijfsuitje. Dit soort activiteiten zorgen voor een goede spirit en zorgen voor een ontspannen sfeer. Voor groter bedrijfsuitjes kun je kiezen voor meerdere veelzijdige activiteiten. Overweeg een sportdag met diverse teamsporten, een teambuildingsprogramma (bijvoorbeeld het Robinson Uitje of de Beach Games) of een gala-avond op een unieke locatie. Deze activiteiten bieden ruimte voor interactie en plezier met een grotere groep.
Leeftijden en interesses: Niet iedereen geniet van dezelfde activiteiten en uitstapjes. Tevens zijn verschillende interesses en uiteenlopende leeftijden bij het kiezen van een activiteit bepalend. Wat voor de één een spannend avontuur is, kan voor een ander minder aantrekkelijk zijn.
Weersomstandigheden: Houdt in gedachten dat het weer een belangrijke rol speelt, als je het bedrijfsuitje gaat organiseren, zeker als je een buiten activiteit organiseert. Zorg voor een back-up plan als het weer toch tegen zit of kies voor een indoor optie in de herfst of winter.
Budget & WKR: Je kunt ervoor kiezen om het bedrijfsuitje te combineren met een informatiesessie of vergadering die relevant is voor het werk. Neem ook de WKR (werkkostenregeling) hierbij mee in je beslissing. Dit is belangrijk omdat kosten voor zakelijke activiteiten soms fiscaal gunstiger kunnen worden afgehandeld. Zo voorkom je dat bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onverwacht als loon belast worden.
Tip 4: Kies een geschikte locatie
Je activiteit is leidend voor de locatie, vergeet dat niet met het plannen. Bij het boeken van een locatie zijn er verschillende aspecten die je kunt overwegen. Het is belangrijk om goed na te denken en door rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en je evenement een succes wordt.
- Begin tijdig met de locatie uitzoeken: Bij het organiseren van een bedrijfsuitje is het belangrijk dat je tijdig begint, zodat je eventueel een populaire locatie kunt reserveren. Vroegtijdig plannen geeft je ook de ruimte om verschillende opties te overwegen en te bekijken. Hierdoor voorkom je last-minute stress en kan jij je focussen op de rest van het evenement.
Kies een centraal gelegen locatie: Houd er rekening mee dat genodigden waarschijnlijk uit verschillende delen van het land komen, en kies daarom een centraal gelegen locatie. Een centrale locatie maakt het ook makkelijker om de logistiek te coördineren zoals bijvoorbeeld vervoer.
Bereikbaarheid: Denk na over hoe de genodigden naar de locatie zullen komen. Gaan de genodigden met georganiseerd vervoer, met de auto of het openbaar vervoer? Het is belangrijk om een locatie te kiezen waar men de auto kan parkeren en die goed is te bereiken met het openbaar vervoer.
Sfeer van een locatie belangrijk: De sfeer van een locatie is erg belangrijk. Het moet passen bij het doel van het uitje en de wensen van de gasten. Kies je voor een formele of informele locatie? Dit hangt af van het aantal deelnemers en de aard van de activiteit. Je kunt kiezen voor een levendige en toegankelijke sfeer,een natuurgebied voor een rustige en ontspannen ambiance of bijvoorbeeld een historische omgeving.
Catering: Je wilt natuurlijk je gasten goed verzorgen met catering. Veel locaties bieden catering aan wanneer je bij hen boekt. Bedenk van tevoren of je hiervan gebruik wilt maken en in welke vorm.
Tip 5: Voorzie je genodigden van goede communicatie
Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!
Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk collega’s naar deze geweldige dag komen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de communicatie over het evenement. Kondig het evenement tijdig aan bij de genodigden zodat zij er rekening mee kunnen houden. Maak de uitnodiging aantrekkelijk en zorg dat de belangrijke informatie (bijvoorbeeld tijd, datum en locatie) helder is. Bedenk of je de communicatie online of offline wilt laten verlopen en zet een datum in de agenda om een herinnering te versturen. Een waardevolle aanvulling op de communicatie zou zijn om enige tijd na het bedrijfsuitje een terugblik te delen. Op deze manier kunnen jullie nog lange tijd nagenieten van het evenement.
Tip 6: Van feedback kan je leren
Een geslaagd uitje is natuurlijk het doel. Door feedback te vragen, krijg je inzicht in hoe iedereen het die dag ervaren heeft. Dit kan op de dag zelf of bijvoorbeeld een paar dagen daarna. Stel open en kritische vragen: Wat was het leukste van de dag? Wat kon beter? En wat zou je willen voor een volgend bedrijfsuitje? Op deze manier wordt het volgende uitje een nog groter succes.
Veelgestelde vragen
Hoe kies je een geschikte activiteit voor een bedrijfsuitje? Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende interesses en fysieke mogelijkheden van het team. Vraag naar hun voorkeuren en kies een activiteit die voor zoveel mogelijk mensen leuk en toegankelijk is.
Hoe ver van tevoren moet je een bedrijfsuitje plannen? Het is verstandig om minstens een paar maanden van tevoren te beginnen met plannen, vooral als je een populaire locatie of activiteit wilt boeken. Zo voorkom je stress met plannen en is de kans groot dat de locatie die je wilt beschikbaar is.
Het team heeft zeer uiteenlopende interesses, wat moet ik nu doen als activiteit? Je kunt kiezen voor één activiteit, maar ook voor meerdere, zodat er voor iedereen iets geschikts is. Ga in gesprek met meerdere mensen om te achterhalen wat leuk zou zijn.
Hoe kan ik het budget voor een bedrijfsuitje optimaliseren? Vergelijk offertes van verschillende leveranciers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Overweeg groepskortingen en speciale aanbiedingen die beschikbaar kunnen zijn. Zo haal jij het meeste uit het budget.