• Homepage
  • De 10 mooiste Graffiti- en Muurschilderingen van Utrecht
Header Graffiti Utrecht Small

24 september 2020 - door Frida van Veenendaal

De 10 mooiste Graffiti- en Muurschilderingen van Utrecht

Kunst is overal te vinden, zo ook gewoon in de buitenlucht. Utrecht kent een paar pracht exemplaren van graffiti kunstwerken en muurschilderingen die voor iedereen toegankelijk zijn om te bewonderen. ArtPub heeft voor jullie de 10 mooiste muurschilderingen op een rijtje gezet.

Zelf een keer aan de slag met graffiti? Tover de kale muur op kantoor om tot je eigen gemaakte kunstwerk of ga aan de slag op canvas met onze Graffiti workshop!

1. De Spalende Mars - De Strakke Hand

In verschillende wijken in Utrecht kun je nu prachtige werken van Oude Meesters vinden. Dit als initiatief van het Centraal Museum in samenwerking met De Strakke hand. Het origineel is destijds gemaakt door Hendrick ter Brugghen in 1629 en op het moment te zien in het Centraal Museum.

De Slapende Mars

Daalse Park - Buurtinitiatief

Het Daalsepark is inmiddels niet meer te missen dankzij het grote straatnaambord. Maar dat is niet het enige waarom je er even langs moet lopen. Aan de aangrenzende muur aan de 1e Daalsedijk kun je ook nog een map vinden van de stad. Tip: ga eens kijken bij de schaapjes ;)

Daalsepark Sign
Utrecht Binnenstad

Utrecht Binnenstad - JanIsDeMan

Dit kunstwerk is een van de meest recente aanwinsten van de Amsterdamse Straatweg. JanIsDeMan heeft aan het begin van de weg zijn versie van de skyline van Utrecht gemaakt, wat een prachtige binnenkomer is van de lange straat.

NS Treinen - De Verfdokter

In de Tweede Daalsebuurt kun je een aantal oude treinen zien rijden! Niet op het spoor, maar wel op de gevels. Deze buurt was namelijk destijds gebouwd om de medewerkers van de NS te huizen.

NS Treinen
Boekenplank

Boekenplank - JanIsDeMan

De buurtbewoners van de Mimosastraat en de Amsterdamse Straatweg werd gevraagd wat hun favoriete boek was. Dit heef JanIsDeMan vervolgens verwerkt in de boekenkast van Utrecht.

Utrecht Letters - JanIsDeMan

Lieve Afra, wil jij met mij trouwen? Dat had JanIsDeMan op de muur geschilderd aan het Monicahof om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Inmiddels heeft hij het aanzoek omgetoverd tot een 3d lettering van Utrecht. Als je goed zoekt, kun je het antwoord van Afra nog wel ontdekken op de muur.

Jan Is De Man

Speciaal voor jullie hebben we een route samengesteld die je meeneemt langs de 10 mooiste muurschilderingen van Utrecht. Hoewel Utrecht nog veel meer prachtige muurschilderingen rijk is, hebben wij deze route samengesteld zodat hij makkelijk en logisch te bewandelen is.

Route Artpub Graffiti Tour Utrecht

Otterstraat - De Verfdokter

De verfdokter heeft ook aan de Otterstraat zijn stempel achtergelaten. De grote zijkant van de rijhuizen kan nu herkend worden aan de schattige otter, liggend in een riviertje voor de Dom op een mooie lentedag.

Otterstraat
Oudste Muurschildering

Oudste Muurschildering - Anne Boer

Op de kruising met de Adelaarsstraat en Bemuurde Weerd O.Z. vind je de oudste muurschildering in Utrecht. Deze muurschildering, bekend als ‘Ducdalf met schepen’ siert de stad al sinds 1978!

De Sleutel Koning - De Strakke Hand

Ooit je sleutel vergeten en de deur achter je dicht getrokken? Dan moet je naar de Sleutelkoning! De winkel is al sinds 1910 actief in Utrecht en wordt al jaren overgedragen van zoon op zoon. Dit begrip van Utrecht is nu vereeuwigd op de zijgevel van het pand.

De Sleutelkoning
Buys Ballot

Buys Ballot - De Strakke Hand

Als laatste willen we de indrukwekkende muurschildering aan de spoorwegovergang van de Maliebaan uitlichten. Dit werk is gemaakt ter ere van wetenschapper Christophorus Buys Ballot (ja, die van de Aardrijkskundelessen). Op de muur hebben ze speciaal het experiment van het dopplereffect uitgelicht.