Schermafbeelding 2022 04 29 om 12 01 17

29 april 2022 - door Claudia Willemse

De leukste pubquiz vragen over muziek

Een populaire activiteit met vrienden is het spelen van een PubQuiz. Je kent ze wel, biertje in de hand, scoreformulier op tafel en een hoop gezelligheid. Een PubQuiz bestaat altijd uit verschillende rondes, zoals bijvoorbeeld sport, geschiedenis of muziek. Elke goede PubQuiz heeft dus een muziekronde, maar je kan ook een hele PubQuiz maken over alleen muziek. De MuziekQuiz is een van de populairste soorten pub quizzen. Bij ons is er ook veel aanvraag naar een muziekquiz. Maar hoe maak je er nou zelf eigenlijk eentje? Wij helpen je bij het verzinnen van de leukste pubquiz vragen over muziek!

Thema’s voor een Muziek PubQuiz

Voordat we daar echter induiken, laten we eerst welke soorten vragen er zijn. Je kunt aan een MuziekQuiz vier soorten vragen toevoegen:

  • Open vragen

  • Meerkeuze vragen

  • Waar of niet waar vragen

  • Puzzelvragen, waarbij deelnemers de antwoorden in de juiste volgorde moeten plaatsen

Bij elke type vraag kun je een geluidsfragment of muziekvideo toevoegen. Zo kun je flink variëren. Hoe je zo’n geluids- of videofragment kunt toevoegen aan je MuziekQuiz lees je verder in deze blog onder het kopje ‘Pubquiz muziekfragmenten’.


Nu zullen we een aantal thema’s voor jou op een rijtje zetten met daarbij passende voorbeeldvragen. Je kunt je MuziekQuiz als totaal indelen op een thema - en daarbinnen kleinere onderwerpen in dat thema te verzinnen - of elke ronde van je MuziekQuiz indelen met een ander thema. Een MuziekQuiz kan ingedeeld worden op de volgende thema’s.

Pubquiz muziekfragmenten

Raad de titel

Hier speel je een liedje of videoclip af, vaak tot net voor het refrein, en moeten mensen raden welk liedje het is. Je kunt hier een open vraag of een multiple choice vraag van van maken.

Voorbeeldvraag raad de titel CHECK

Raad de artiest

Hier speel je een deel van een liedje af en moeten mensen raden wie de artiest is. Wederom kun je hier een open vraag of multiple choice vraag van maken.

Hoe voeg je geluidsfragmenten toe aan je pubquiz?

Allemaal leuk en aardig die muziekfragmenten, maar hoe voeg je die toe aan je pubquiz? Allereerst is dat afhankelijk van welke tool je gebruikt voor het maken van je MuziekQuiz. Weet je niet welke tool het beste werkt voor jou? Lees dan ons artikel over verschillende pubquiz tools. Verwijzing naar artikel online pubquiz maken.

Wij maken onze eigen pubquizzen altijd in Microsoft Powerpoint, waaraan je ook gemakkelijk video- en audiofragmenten toe kan voegen. Hieronder lees je hoe.

Wanneer je in Powerpoint zit, ga je naar invoegen en kies je of audiobestand of film bestand. Je kunt dan uit je eigen computerbestanden kiezen. Wanneer je er een hebt gekozen, kun je de video of het audio icoon nog vergroten, verkleinen, bijsnijden; eigenlijk alles wat je normaal ook met een afbeelding zou doen.

Nu wil je natuurlijk niet een heel nummer of een hele videoclip in je presentatie hebben, dus je kan bij afspelen kiezen om het audio- of videofragment te knippen. Hier kun je precies bepalen waar jij wilt dat het bijgevoegde nummer begint en stopt.

Andere mogelijkheden voor een muziekronde pubquiz

Mash-ups

Een mash-up is een muziekstuk dat bestaat uit een aantal door elkaar gemengde muziekstukken. Denk bijvoorbeeld aan AVICII & RICK ASTLEY - Never Gonna Wake You Up (NilsOfficial Mashup).

Voorbeeld vraag hiervan CHECK

Lied afzingen

In dit onderdeel laat je een deel van een liedje horen en vanaf het moment dat het lied stopt moeten de deelnemers het liedje proberen af te zingen. In onze MuziekQuiz laten we ze altijd 4 zinnen doorzingen.


Raad de gitaarsolo / bas solo / drumsolo

Hier laat je een solo van een instrument horen van een bekend lied en moeten mensen raden van welk liedje, welke artiest, welke band de solo is. Hier een voorbeeld.


Mama Appelsap

Mama appelsap dankt zijn naam aan het nummer Wanne be Startin’ Somethin’ van Michael Jackson, waarvan sommige mensen aangeven zij er de tekst Mama say mama sa mam(a)appelsap in horen. De oorspronkelijke tekst is Mama ko mama sa maka makoosa. Hier kun je er enorm veel van vinden op het internet. Ook wij hebben een aantal mama appelsap vragen verwerkt zitten in onze MuziekQuiz. Hier een voorbeeld.

Voorbeeld vraag hiervan CHECK

Raad het intro

Hierbij laat je het intro horen van een bekend liedje - dit zijn meestal de eerste 10 - 30 seconden en is meestal instrumentaal. Deelnemers moeten dan raden om welk liedje het gaat.


Cover hits

Je laat een muziekfragment horen waarin een cover gezongen wordt en vervolgens vraag je wie het origineel heeft geschreven. Simple as that!H2: Overige voorbeelden van vragen