• Homepage
  • De positieve effecten van creatief bezig zijn
Thegirlforreal

13 maart 2019 - door Monique Pennings

De positieve effecten van creatief bezig zijn

Wanneer was de laatste keer dat jij echt creatief bezig was? Als in, écht creatief. We bedoelen niet dat het wasgoed op een andere manier word gevouwen bijvoorbeeld. Al is dat wel een begin!

Je hoort vaak dat creatief bezig zijn goed is voor je mentale gezondheid. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? In deze blog lees je alles over de voordelen van creatief bezig zijn en waarom jij hier vaker de voor tijd moet nemen.

Creativiteit vermindert stress en angst

Je hersenen reageren op stresshormonen. Met je handen bezig zijn en creatieve dingen ondernemen zorgt ervoor dat je geest rustiger wordt en de stresscyclus wordt doorbroken. Recent is onderzocht wat de impact is van het creëren van kunst op cortisol-niveaus. Cortisol is een hormoon dat door het lichaam wordt uitgescheiden als we veel stress hebben. Wat bleek, 75% van de deelnemers ervoeren dat cortisol-niveaus verlaagden na slechts 45 minuten kunst maken.

Je denkt misschien dat je niet 'goed' bent in het maken van kunst, of je dat het je tijd niet waard is. Maar kunst is eigenlijk een waardevol tijdverdrijf. Zelfs voor diegenen die zichzelf niet artistiek vinden of zichzelf niet als kunstenaar beschouwen.

Jesse Orrico 60373 Unsplash

Gevoel van vrijheid

Er is geen juiste of verkeerde manier om creatief te zijn. Wanneer we creëren, geeft dit ons de gelegenheid om te doen en maken wat we willen zonder veroordeeld te worden of iets fout te kunnen doen. Op deze manier keren we terug naar het gevoel van vrijheid dat we hebben ervaren tijdens de kindertijd. Toen waren we nog geen experts en legden we nergens nog druk op voor onszelf. Het creatief bezig zijn geeft ons de mogelijkheid om weer risico's te nemen, nieuwe dingen uit te proberen en om remmingen op een gezonde manier weg te nemen.

Schilderen verbetert je concentratie

Door je te concentreren op het onderwerp dat je schildert of je te concentreren op het verbeteren van de details in wat je al hebt geschilderd, bouw je essentiële vaardigheden in focussen op. Leren concentreren op de specifieke kenmerken van een project waaraan je werkt, helpt bij het bevorderen van focusvaardigheden die nodig zijn op de werkplek of in het onderwijs. Een onderzoek heeft aangetoond dat medische studenten in staat waren om meer informatie te observeren en herinneren na deel te hebben genomen aan acht sessies die fine-art concepten en observatietechnieken onderwezen.

Zijn deze voordelen nog niet overtuigend genoeg? Ervaar het zelf bij een workshop van ArtPub! Kijk snel in onze agenda voor een workshop bij jou in de buurt.